Beton zeminlerizin mermer ya da granit parlaklığında olmasını ister misiniz?
Samsunda Parlak Beton Uygulamaları İle Beton Zeminlerinizin Görünümü Yeni Sürekli Yeni Yapılmış Ve Tertemiz Kalacak. Baskı Beton Firması İle Profesyonel Hizmet Alabilirsiniz.
PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulaması, beton zeminlerin elmas kesicilerle aşındırılması ve silinmesi yöntemiyle parlatılması dır. İlk olarak beton zeminin en zayıf kısmı olan yüzeydeki şerbet tabakasını kazıyarak, betonun sağlam, dayanıklı bölgesine ulaşılır. Sonrasında sırasıyla honlama ve parlatma işlemleriyle mikro düzeyde aşındırılmaya devam edilir. Aşındırma basamakları 800-8500 Grit elmas aralığına kadar silindiğinde, beton zemin parlama özelliği kazanır.
Bu gerçekleşirken beton zemininizin tozumazlık, kaymazlık gibi özelliklere sahip olup eskisinden daha güçlü bir yapıya gelmesine ne dersiniz? Peki bütün bunların, diğer alternatiflere nazaran, çok kısa bir sürede, uygun maliyetle ve 20 yıla kadar varan garantiyle olması hakkında ne düşünürsünüz? Yakın zamana kadar mümkün olmayan beton parlatma uygulaması, gelişen teknolojinin sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan uygun bileşenli kimyasallar ve yeni nesil beton yüzey hazırlama makineleri sayesinde, tecrübeli ellerde artık mümkün! Üstelik tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de!
Beton parlatmanın tam olarak ne olduğunu ve mevcut yöntemlere karşı sunduğu üstün avantajları daha iyi anlamak adına bu konuda sıkça sorulan soruları ve cevapları aşağıda sizler için sıraladık.Yeni zemin teknolojisi Parlak Beton Aslında bu sorunun cevabı neden beton üzerine epoksi, doğal taş vb. gibi kaplama yapıyoruzda gizli. Normal şartlarda ya da eskiteknoloji ile betonu kullanılabilir bir zemin yapamadığımızdan, üzerine bir kaplama malzemesi kullanıyoruz. Peki biz betonu mermer ya da granit gibi parlak ve kusursuz bir yapıya çevirseydiktüm bu kaplamalara ihtiyaç duyar mıydık ? Tabii ki HAYIR. Eğer betonun kendisi kullanılabilir bir zemin yapsak tüm bu fazlalıklara neden ihtiyaç duyalım?
Beton üzerine yapılan her işlem fazladan işçilik, fazladan kaynak tüketimi ve de gereksiz maliyettir. Üstelik beton üzerine bir kaplama yaptığınızda ilerleyen zamanlarda deformasyon ya da bakım gibi fazladan çıkabilecek işleri de baştan kabul etmiş olursunuz. Betonun kendisini kullanılabilir bir yapıya kavuşturan, LAVINA makinalar ve SUPERABRASIVE elmas teknolojisi ile yapılan zemin iyileştirme işine, beton parlatma diyoruz.Beton parlatma bir yüzey kaplama yöntemi değildir, betonun kendisinin iyileştirilmesidir. Bu yüzden her kaplama ve kimyasalda oluşabilecek soyulma, kalkma, çatlama, renk atması vb. riskleri ortadan kaldırır; böylece çok uzun ömürlü ve ekonomik zeminler elde etmiş oluruz.Beton parlatma, geleceğin zemin teknolojisi olarak gösterilmektedir. “Betonun kendisini zemin olarak kullanabiliyorken biz neden kaplama yaparak fazladan maliyet oluşturalım ? “ mantığıdır.
Beton parlatma uygulamalarının diğer zemin alternatiflerine oranla birçok üstün yanı bulunmaktadır.
Bunlar;
• Beton dayanıklılığını arttırması
• Beton tozumalarını tamamen engellemesi
• Düşük uygulama maliyeti
• Bakım ve temizleme kolaylığı
• Düşük bakım masrafları
• Işık yansımalarını arttırarak enerji tasarrufu sağlaması
• Betonun kayma direncini arttırması
• LEED sertifikasına uyumlu olması
• Tek uygulamada beton ömrü boyunca dayanım sağlar.
• Beton tozumalarını tamamen engellediği gibi beton zeminlerin nefes almasına da olanak verir.
• Yoğun ayak trafiği ve forklift, kamyon gibi ağır endüstriyel araçların dolaştığı zeminler için en uzun ömürlü ve en ucuz zemin seçeneğidir.
• Yüzey mukavemeti çok fazladır.
• Diğer alternatifleriyle kıyaslandığında bakım maliyeti en az olan zemin seçeneğidir. Beton bir kere parlatıldıktan sonra 5-10 sene sadece su ve paspas ile temizlenmesi yeterlidir. Çok uzun süreler sonra dışarıdan gelen kum ve benzeri abrasif maddeler yüzünden yüzeyde çok küçük çizikler oluşabilir. Bu çizikler parlaklığın ilk günkü mertebeden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu aşamada ise son 2-3 silim basamağı tekrarlandığında, betonunuz ilk günkü parlaklığını geri kazanır.
• Beton mekanik olarak elmaslarla bir kere parlatıldığında, herhangi bir kaplama malzemesi gibi soyulması veya kalkması söz konusu değildir. Parlaklığını çok çok uzun süre korur. Parlatıldıktan sonra cila veya parlatıcı kimyasal kullanılmasına gerek yoktur.
• Aşınmalara karşı çok dirençli olduğundan, kullanım ömrü en uzun zeminlerden biri denilebilir.
• Yanmaya karşı tamamen dirençlidir
• Uygulaması çok kolaydır ve uygulama sırasında zemin kullanılmaya devam edilebilir. Örneğin bir fabrika, depo, otopark, veya büyük süpermarketlerin beton zeminleri parlatılırken, zemin kullanılmaya devam edilebilir.
• Kokusuzdur ve uçucu organik bileşikler içermez.
• Işığı yansıtma özelliği sayesinde aydınlatma masraflarını %40’a kadar azaltır.
• Asit ve her türlü kimyasallara ve suya dayanıklıdır.
• CHPS sertifikası (Collaborative for High Performance Schools). Parlatılmış beton tamamen hijyenik olduğundan ve alerjik olmadığından gıda işleme tesislerine uygundur. Ayrıca Amerika’da bütün okul zeminleri parlatılmış betona dönüştürülmektedir.
• NFSI (National Floor Safety Institute) Sertifikası. Kaymaya karşı yüksek sürtünme katsayısı.
•OSHA & ADA sürtünme katsayısı gereksinimlerini fazlasıyla karşılar. Kuru zeminlerde kayganlık parametresi 0,59 ile 0,86 ADA (American Disability) arası, ıslak zeminlerde kayganlık parametresi 0,50 ile 0,79 ADA arası ile parlatılmış beton yüzeyler en güvenli yüzeyler arasındadır.
• Çevreye dost, “yeşil bina” ürünü doğaya saygılı uygulama prosedürü olarak bilinmektedir.
• Eski veya yeni projelerde parlatılmış beton kullanılması LEED sertifikası için puan kazanmanıza yardımcı olur.
Her şeyden önce yukarıda da belirttiğimiz gibi, LAVINA beton parlatma makinaları ile betonun kendisi zemin olarak kullanılabilir. Bu sebepten diğer tüm alternatif kaplama yöntemleri gereksiz olacaktır. Bunun yanında:
LAVINA makinalarla yapılan parlak betonun ortalama kullanım ömrünün, diğer yüzey kaplama alternatifleriyle kıyaslandığında kat kat fazla olması, beton parlatma uygulamalarının depolarda, üretim tesislerinde, büyük mağaza ve yapı marketlerde, ofis binalarında, otellerde, hastanelerde, restoranlarda okullarda, hastanelerde, otoparklarda ve devlet binalarında tercih edilmesinin en önemli sebebidir. Yakın zamanda parlak beton uygulamaları, ev zeminlerinde hatta mutfak tezgahlarında da uygulanmaya başlanmıştır. Özellikle yoğun ayak trafiğinin olduğu ve ağır iş makinalarının ve forkliftlerin çalıştığı zeminlerde dayanımının çok fazla olması ve tekerlek izlerini en aza indirmesi sebebiyle en uygun zemin çözümüdür.
28 günlük kürlenme süresini doldurmuş her türlü beton zemin LAVINA beton parlatma makinalarıyla parlatılabilir. Parlatma için beton zeminin yeni veya eski olmasının bir önemi yoktur. Yüzeyi çok kirli, çatlaklar ve çukurlar bulunan beton yüzeylerin tamiratı yapılarak parlatılması da mümkündür. En iyi sonucu C25 ve üsttü betonlarda verir.
LAVINA makinalarla parlatılmış beton yüzeylerin kayma direnci, sadece perdahlanmış beton yüzeylere oranla çok daha fazladır. Parlak beton zeminler, ahşap döşemelere, mermer ve granite oranla yaklaşık %40 daha az kaygan bir zemindir. Yani beton parlatıldıkça kayganlığı da azaltılmış olur. Parlak beton zeminlerin kayma direncinin çok yüksek olması sayesinde, en güvenli zemin alternatifi olarak gösterilmektedir.
Özellikle Amerika ve Avrupa’da yeni yapılan alışveriş merkezleri ve otellerde dekoratif parlak beton zeminler tercih edilmektedir. Beton yüzeyler istenildiği gibi renklendirilebilir hatta betonun içine renkli cam parçaları, midye kabukları ve renkli dere taşları atılarak ışıl ışıl parlayan mükemmel dekoratif zeminler oluşturulabilir. Bu tip dekoratif beton zeminler, alternatiflerine oranla çok uzun kullanım ömrü, dayanımının çok daha fazla olması, çevreye dost olmaları, yatırım ve bakım maliyetlerinin ucuz olması gibi sebeplerden ötürü hemen hemen bütün yeni projelerde tercih edilmektedir.
LAVINA makinalar, parlak beton uygulamalarında kullanılabildiği gibi,
gibi işlemler için de kullanılmaktadır.
PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulaması, başta fabrika, otopark, hastane, okul ve depo gibi endüstriyel zeminler olmak üzere eski veya yeni her türlü beton zemin üzerinde uygulanabilir.
Yeni bina projelerinin proje aşamasında PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulamasına karar verilir ise, standart zemin uygulamaları öncesinde kullanılan şap betonu ve yüzey sertleştirici uygulanmasına gerek kalmaz. PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulaması, sadece bu özelliğinden dolayı bile alternatiflerine göre yatırım maliyeti avantajı ile öne çıkmaktadır.
LAVINA yüzey silim makineleri ve SUPERABRASIVE elmaslarla beton yüzeylerin sırasıyla kazıma, honlama ve parlatma basamaklarıyla mekanik olarak aşındırılarak mermer ve granit parlaklığına ulaştırılmasıdır. Mekanik bir silim işlemidir. Özel olarak tasarlanmış elmaslar her adımda farklı bir incelikle kademe kademe betondaki görünen çiziklerin yok olmasını ve belli bir aşamadan sonra da gözle görülmeyecek bir hal alması sağlar. Bu durumda göz mikro çizikleri algılayamaz ve mükemmel bir parlaklık elde edilir. Ara katmanda ise lityum silikat sıvı yüzey sertleştirici betona emdirilerek betonun çok daha sağlam ve tozumaz bir yapıya kavuşmasını sağlar. En son katmandan sonra da yüzeye koruyucu glos emdirilerek betonun kaymaması ve çok daha uzun süre parlak kalması sağlanır. Ayrıca yağ, su asit gibi aşındırıcılara da karşı koruma sağlanır.LAVINA makinalar ile uygulaması çok kolaydır ve uygulama sırasında zemin kullanılmaya devam edilebilir.Tüm dünya genelinde kabul görmüş olan bir anlayış vardır "simple is the best" yani basit olan en iyisidir. İşte LAVINA makinalar ve SUPERABRASIVE elmas teknolojisi ile yapılan beton parlatma basit ama bir o kadar da etkin bir uygulamadır. LAVINA beton parlatma makinaları mevcut betonu sanki mermer ya da granit döşenmiş gibi mükemmel hale getirir. Bu yazıyı okuyanlar "Hadi canım nasıl olur bu, hiç beton granit parlaklığına ulaşır mı? “ diyebilir ki çoğu müşterimiz de yaptığımız işleri görmeden böyle tepkiler verdi. Ama parlattığımız betonları gördükten sonra hiç tereddütsüz bu uygulamaya geçtiler.
Beton zemin parlatmanın çeşitleri nelerdir? Parlaklık derecesini seçebiliyor muyuz?
Evet. Beton zemininizin kullanım amacına uygun olarak mat, yarı mat, tam mat ve ayna düzeyinde parlaklık olmak üzere çeşitli seviyelerde parlaklık verebilmekteyiz.
MAT PARLAKLIK: Kapalı garajlar, operasyon hareketliliği olan depolar veya kapalı alanlar mat parlaklık için akla gelen ilk uygulama alanları olmakla beraber fabrikalar, değişik ölçekte üretim tesisleri, açık kabul alanı olan firmalar, açık oto parklar da bu türden yüksek mukavemetli, lastik izi bırakmayan mat zemin görünümü tercih eden kuruluşların başında gelmektedir. Tozumazlık özelliğinin olması da başta sağlık olmak üzere bir çok avantajlar sunar.
YARI MAT PARLAKLIK: Yarı mat parlaklık fazla göz önünde olmayan bunun yanı sıra işlevsel olarak zemin üzerinde belli bir yoğunluğun yaşandığı mekanlarda başta tercih edilmekle birlikle, maliyet noktasında daha hesaplı oluşu ve diğer beton zemin parlatma türlerinde olduğu gibi hijyenik bir yapı sunması da seçim noktasında kararı etkileyen faktörlerdendir. Alış veriş merkezlerindeki arka plan koridorları, hastane, sağlık ocakları, kamu ve benzeri kuruluşların atıl bölgeleri de bu türden bir parlatma tekniğinin uygulanabileceği yerler olduğu gibi aşırı ışık yansımasının istenmediği geniş balkonlar, villa önleri gibi yaşam mekanlarında da tercih edilebilmektedir.
TAM PARLAKLIK: Alışveriş merkezleri, süpermarketler, oteller, mağazalar, kültür ve sanat merkezleri gibi yüksek kalitenin artık normal bir standart olarak kabul edildiği mekanlarda tercih edilmekle beraber beton zeminin olduğu aklınıza gelebilecek her yerde uygulanabilir olup değer verdiğiniz kitlenizde mükemmel bir izlenim bırakır. Bunun yanı sıra diğer tüm beton yüzey uygularımızın sunduğu hijenik, leke dayanıklılığı, lastik izi tutmazlığı, çatlamazlık, tozumazlık, aşınmazlık gibi bütün özelliklere haizdir. Pürüzsüz yüzeyi ile katma değer sunan bir uygulama olup yatırımlarınızı korur ve değer kaybını oluşumunu engellemeye de yardım eder.
AYNA PARLAKLIK: Hızla gelişmekte olan günümüz teknoloji dünyasındaki iletişim hızı artık görselliğe bir başka deyişle estetiğe daha da fazla bir önem yüklemekte. Tüketicilerin bilinç seviyelerinin artması sonucu talepler de artıyor ve bu talepleri karşılayabilmek artık bir kalite göstergesi olmuş durumunda. Bir başka deyişle müşteriler tarafından tercih edilmede artık çok daha fazla önem kazanmış bir belirleyici kriter. Düşünün, müşterileriniz kuruluşunuza geldiğinde ayna parlaklığında bir zemin dikkatlerini çekiyor ya da çalışanlarınıza böyle bir zemin sunduğunuzu düşünün. Her iki durumda da verdiğiniz mesaj insana değer verdiğinizdir.
Lityum Silikat sıvı yüzey sertleştirici, geleneksel Sodyum ve Potasyum bazlı alternatiflerine göre daha küçük moleküllere sahiptir ve betonun içine daha kolay emprenye olarak çok daha kısa bir zamanda reaksiyonunu tamamlar. Böylece beton yüzeyinin %30-60 arası aşınma direncini arttırarak zeminin ömrünü uzatır. Projelerimizde tercih ettiğimiz Ultralit marka Lityum Silikat sıvı yüzey sertleştirici, alternatifleri içinde en yüksek Lityum oranına sahip üründür.
Beton yapısı gereği dışarıdan gelen tozlardan bağımsız olarak kendi içerisinde toz üretip, ürettiği tozu kusmaktadır. Lityum Silikat sıvı yüzey sertleştirici, betonun içeriğindeki tozumaya sebep olan, Kalsiyum Hidroksit molekülleri ile reaksiyona girerek bu molekülleri Kalsiyum Silikat moleküllerine dönüştürür. Betonun tozuması kalıcı ve kesin olarak engellenmiş olur. Beton tozumazlığı, betonun brüt bırakıldığı zemin, duvar ve tavan gibi tüm alanlarda uygulanabilir.
GLOSS, PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulanmış yüzeyler üzerindeki mikro ölçekli gözenekleri kapatan, kaymazlık özelliğini arttıran ve zeminin parlaklığını çok daha uzun süre korumasını sağlayan kimyasal bir üründür. PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulamasının son aşamasında yani yüzey mekanik olarak tam parlaklığa ulaştıktan sonra uygulanır. Ayrıca zemini mümkün olan en pürüzsüz hale getirdiği için otopark veya fabrika uygulamalarında zeminde oluşan otomobil veya forklift lastik izlerinin oluşumuna büyük oranda engel olur ve daha kolay temizlenmesini sağlar.
Endüstriyel veya dekoratif amaçlı kullanılan beton zeminlerin, betonun içine emprenye olan transparan boyalar ile renklendirilmesi işlemidir. Kullanılan boyalar yüzeyde katman oluşturan ve zamanla aşınan bir yapıda değildir. Tamamen betonun içine emprenye olur ve zeminde meydana gelebilecek aşınmalardan etkilenmez.
LEED Sertifikası İçin +2 Puan
LEED ( Leadership in Energy and Environmental Design ; Türkçe açılımıyla Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik ) Amerikan Yeşil Binalar Konseyi ( USGBC ) tarafından oluşturulmuş sürdürülebilir yeşil bina sertifikasyonudur.
PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulaması LEED sertifikası için +2 puan kazanılmasına katkıda bulunur.
ÇEVRE DOSTUDUR
PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) Çevre Dostudur ve Yeşil Bina ürünüdür.
PARLAK BETON ( Beton Parlatma ) uygulamasında, alternatif yüzey kaplama yöntemlerinin aksine çevreye zararlı hiç bir kimyasal malzeme kullanılmaz. Bu yüzden çevre dostudur.